Skip to main content

Veelgestelde vragen

Verbouwen

 • Wat is een dragende muur?

  Een dragende muur is een structurele muur in een gebouw die verantwoordelijk is voor het dragen van het gewicht van de bovenliggende verdiepingen, het dak, en andere belastingen zoals sneeuw, wind en verticale belastingen van het gebouw zelf. Deze muren zorgen dat de krachten worden overgebracht op de fundering. Een draagmuur is dus essentieel voor de stabiliteit en structuur van een gebouw. Het identificeren van dragende muren is cruciaal bij renovatie- of bouwprojecten om de structuur van een gebouw te behouden.

 • Mag ik zomaar een draagmuur doorbreken?

  Nee, je mag niet zomaar een dragende muur doorbreken. Het doorbreken van een dragende muur kan ernstige gevolgen hebben voor de stabiliteit en veiligheid van een gebouw. Hier zijn de stappen die je moet volgen als je overweegt een dragende muur te verwijderen of te wijzigen:

  1. Raadpleeg een professional: Het is altijd aan te raden om een bouwkundige in te schakelen om te bepalen of je te maken hebt met een draagmuur. Vaak kan ook aan de hand van de originele bouwtekeningen van een pand bepaald worden of een muur dragen is. Een bouwkundig adviseur kan je helpen in het hele traject.
  2. Vergunningen: Het verwijderen van een draagmuur is een constructieve wijziging, dus je hebt hiervoor altijd een vergunning nodig.
  3. Constructieberekeningen: Bij het aanvragen van een vergunning is een constructieberekening verplicht. In een constructieberekening wordt vastgesteld wat de exacte dimensies en detailleringen zijn van de toe te passen onderdelen. Denk hierbij aan de dikte van een stalen balk die het gewicht van boven moet opvangen.
  4. Veilige verwijdering: Als de gemeente je aanvraag heeft goedgekeurd kan de muur verwijderd worden. Laat dit dan uitvoeren door gekwalificeerde professionals om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt en er geen schade aan de woning ontstaat.

  Het is van vitaal belang om de regels en voorschriften van je gemeente en de benodigde professionals te raadplegen om ervoor te zorgen dat de verwijdering of wijziging van een dragende muur veilig en in overeenstemming met de bouwvoorschriften gebeurt. Het negeren van deze stappen kan leiden tot problemen met de structuur en veiligheid van je woning.

   

 • Bouwkundige keuring

 • Wat is een bouwkundige keuring?

  Bij een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring genoemd) laat je een bouwkundig expert onderzoek doen naar de staat van de woning. Diegene bekijkt de woning tot in detail en let daarbij op allerlei (bouwkundige) aspecten en eventuele verborgen gebreken. Een bouwkundige keuring gebeurt in de meeste gevallen voor de aankoop van een woning, zodat de kopende partij inzicht krijgt in de staat van de woning en de eventuele directe herstelkosten of kosten die er komende jaren aan zitten te komen.

 • Is het nodig om een bouwkundige keuring uit te voeren?

  Ja, het is sterk aan te raden om een bouwkundige keuring uit te voeren, vooral als je van plan bent om een bestaand pand te kopen of te renoveren. Dat geldt voor zowel oude als nieuwere woningen. Een bouwkundige keuring biedt verschillende voordelen:

  1. Inzicht in de staat van het pand: Een bouwkundige keuring geeft je gedetailleerd inzicht in de fysieke staat van de woning, inclusief eventuele verborgen gebreken en structurele problemen.
  2. Herstelkosten: In het keuringsrapport staan de kosten voor eventuele directe herstelwerkzaamheden of onderhoud dat er aan zit te komen in de komende jaren. Dit helpt je bij het bepalen van je budget.
  3. Onderhandelingspositie: Als de keuring ernstige problemen aan het licht brengt, kun je deze informatie gebruiken om te onderhandelen over de prijs van het pand met de verkoper.

  Een bouwkundige keuring is een investering die zichzelf vaak terugverdient door onverwachte kosten en problemen te voorkomen.

 • Is een bouwkundige keuring aftrekbaar?

  De kosten voor een bouwkundige keuring zijn niet altijd fiscaal aftrekbaar bij de aankoop van een woning. Dit kan verwarrend zijn omdat sommige andere kosten, zoals notariskosten en advieskosten voor een hypotheek, vaak wel aftrekbaar zijn.

  Er is echter een uitzondering: de kosten voor een bouwkundige keuring zijn wel aftrekbaar als ze worden gemaakt om een hypotheek of lening te verkrijgen, of als ze verband houden met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dat geval kunnen de kosten voor de bouwkundige keuring wel worden meegenomen bij belastingaangifte.

  Het is belangrijk om te onthouden dat belastingregels kunnen veranderen, dus het is raadzaam om de meest recente informatie te raadplegen of professioneel belastingadvies in te winnen om te bevestigen hoe kosten zoals bouwkundige keuringen in jouw specifieke situatie worden behandeld. Daarvoor kan je kijken op de website van de belastingdienst.

 • Wat kost een bouwkundige keuring?

  Een bouwkundige keuring bij Bouwadvies Mur kost tussen de € 200,- en 395,-bij woningen met een inhoud tot 400 m3.

  In de meeste gevallen is een rapportage met herstelkosten gewenst. Dan moet je denken aan en prijs van € 395,- bij woningen met een inhoud tot 400 m3.

  Wil je liever een meeloopkeuring of opleveringskeuring doen zonder rapportage? Dan is het tarief € 200,- voor het eerste uur, elk kwartier daarna kost € 35,-

  Zie ook deze pagina.

 • Omgevingsvergunning

 • Wat is het verschil tussen een bouwvergunning en een omgevingsvergunning?

  De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt een aantal vergunningen, waaronder de bouwvergunning, kapvergunning en sloopvergunning. De omgevingsvergunning is dus de nieuwe bouwvergunning.

 • Wat valt onder omgevingsvergunning?

  Een bouwvergunning is de noodzakelijke, meestal schriftelijke, toestemming die door een overheid wordt verstrekt aan een bedrijf of particulier om een bouwwerk op te richten of een bestaand bouwwerk te wijzigen. Een vergunning is in veel gevallen verplicht wanneer men een bouwwerk wil plaatsen.

 • Heb je altijd een omgevingsvergunning nodig?

  Je hebt een omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig als je wilt verbouwen met mogelijke hinder voor mens of milieu. Hierop zijn wel enkele verbouwingen als uitzondering vastgesteld. Denk hierbij aan een aanbouw, een dakkapel aan de achterzijde en kleinere bijgebouwen. Een bouwwerk moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen voordat deze als vergunningsvrij bestempeld mag worden. Zo mag een vergunningsvrije aanbouw bijvoorbeeld niet dieper zijn dan 4 meter achter je woning, en mag een dakkapel niet over de hele breedte van je woning worden gebouwd.

 • Hoe lang duurt de beoordeling van een omgevingsvergunning?

  Eenvoudige aanvragen via de reguliere procedure duren maximaal acht weken. Binnen die acht weken kan wel besloten worden om de termijn eenmalig met zes weken te verlengen. In de praktijk gebeurt dit niet vaak in de Gemeente Utrecht. Als de gemeente aanvullende documenten wil ontvangen wordt de aanvraag gepauzeerd totdat alle stukken binnen zijn die nodig zijn voor het beoordelen van de aanvraag.

 • Wie vraagt een omgevingsvergunning aan?

  Het grootste probleem voor particulieren is vaak de vraag: ‘Wat moet ik aanleveren als ik een vergunning zelf aanvraag?’.

  Het antwoord op die vraag is niet voor elke verbouwing hetzelfde. Er komt vaak meer bij kijken dan je denkt. Wij kunnen namens jou de vergunning aanvragen en alle benodigde stukken aanleveren, zoals de technische tekeningen van de bestaande en nieuwe situatie, plattegronden, aanzichten van de gevels, detailtekeningen en constructieberekeningen. We vullen de aanvraagformulieren in en verzorgen alle communicatie met de gemeente.

  De constructieberekening wordt gemaakt door onze constructeur. Hij toetst en berekent de dragende delen van de constructies van bouwwerken. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken hoeveel belasting de fundering en de wanden aankunnen.

  De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het project. Wij geven graag advies en maken een offerte voor de kosten van de aanvraag van de omgevingsvergunning voor uw project.

 • Wat doet de welstandscommissie?

  De welstandscommissie is een commissie die door de gemeenteraad is aangewezen. Deze commissie beoordeelt en adviseert over de architectonische en esthetische aspecten van bouwprojecten. Ze zorgen ervoor dat nieuwe gebouwen passen bij de omgeving en voldoen aan de visuele normen. De welstandscommissie houdt zich dus niet bezig met de constructie van een bouwerk. Het advies van de commissie kan nodig zijn om een bouwvergunning te verkrijgen en draagt bij aan de ruimtelijke kwaliteit van een gemeente. De welstandscommissie wordt ook wel schoonheidscommissie genoemd.

 • Bouwadvies Mur

 • Waarom is bouwbegeleiding essentieel?

  Bouwbegeleiding is cruciaal om u te ontzorgen. Onze bouwbegeleiders nemen veel taken uit handen en helpen u bij het nemen van belangrijke beslissingen gedurende het bouwproces. Ze waarborgen efficiëntie, voorkomen onnodige kosten en minimaliseren discussies over meerwerk. Onze professionele communicatie zorgt voor helderheid tussen u en de aannemer. De bouwbegeleider behartigt uw belangen als opdrachtgever gedurende het gehele bouwproject of een specifiek gedeelte ervan.

  Onze bouwbegeleiding is persoonlijk en op maat voor uw specifieke behoeften. Of het nu gaat om een bescheiden verbouwing of een grootschalig project, wij garanderen dat u de passende ondersteuning krijgt die aansluit bij uw wensen en budget.

 • Hoe ziet een verbouwtraject met Bouwadvies Mur eruit?
  1. Voortraject:                                       Afspraak op locatie om wensen te bespreken.
  2. Offerte opstellen:                            We stellen een maatwerk offerte voor u op.
  3. Inmeten:                                             We meten het pand nauwkeuring in.
  4. Bestaande situatie tekenen:        Op basis van de inmeting tekenen we de bestaande situatie.
  5. Ontwerpgesprek:                            We bespreken uw plannen en de opties voor het ontwerp.
  6. Nieuwe situatie tekenen:              We werken het ontwerp uit in 2D of in 3D.
  7. Vergunningsaanvraag:                  We vragen de vergunning aan bij de gemeente.
  8. Constructieberekening:                 Na goedkeuring maken we de constructieberekeningen.
  9. Aannemer vinden:                          We vragen offertes aan bij verschillende aannemers.
  10. Bouwbegeleiding:                           We geven bouwbegeleiding op de bouwplaats.

   

 • Algemeen

 • Wat is een kruipruimte?

  Een kruipruimte is een smalle, ondiepe ruimte onder de vloer van een gebouw, meestal tussen de begane grond en de fundering. Dit luik bevindt zich in woningen meestal onder de deurmat achter de voordeur. Het is een ruimte waar je vaak alleen kunt kruipen (vandaar de naam “kruipruimte”) en het dient verschillende doeleinden, waaronder:

  –              Toegang tot leidingen en bekabeling: De kruipruimte biedt vaak toegang tot leidingen voor water, gas of elektriciteit die door het gebouw lopen. Dit vergemakkelijkt reparaties en onderhoud.

  –              Ventilatie: Een kruipruimte kan helpen bij het handhaven van een gezonde vochtigheidsgraad onder de vloer en in het gebouw. Goede ventilatie voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming.

  –              Isolatie: In sommige gevallen kan isolatiemateriaal worden geplaatst in de kruipruimte om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren.

  –              Stabiliteit: De kruipruimte kan ook een rol spelen bij het bieden van stabiliteit aan het gebouw, vooral in regio’s waar de bodemgesteldheid problematisch kan zijn.

  –              Kruipruimtes komen vaak voor bij huizen met een houten vloerconstructie bovenop een verhoogde fundering. Ze variëren in hoogte, maar zijn typisch laag genoeg om alleen op handen en knieën te bewegen. Het is belangrijk om de kruipruimte goed te onderhouden en indien nodig te inspecteren om problemen zoals vochtproblemen, schimmelvorming of structurele kwesties tijdig te identificeren en aan te pakken.

 • Is mijn woning een monument?

  Dit kunt u opzoeken in het Rijksmonumentenregister.

  In veel landen, waaronder Nederland, wordt een gebouw als een monument beschouwd als het van bijzonder belang is vanwege zijn cultuurhistorische waarde, architectonische waarde, artistieke waarde of wetenschappelijke waarde. Het doel van het erkennen van gebouwen als monumenten is om ze te behouden en te beschermen voor toekomstige generaties. Hier zijn enkele criteria die vaak worden overwogen bij het bepalen of een woning een monument is:

  Cultuurhistorische waarde:
  Gebouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van een bepaalde regio of samenleving kunnen als monument worden aangewezen. Dit kan variëren van historische landhuizen tot industriële gebouwen.

  Architectonische waarde:
  Gebouwen met uitzonderlijke architectonische kenmerken, ontwerpen of bouwstijlen kunnen als monument worden erkend. Dit kan variëren van middeleeuwse kastelen tot modernistische gebouwen.

  Artistieke waarde:
  Als een gebouw significante artistieke kenmerken bezit, zoals beeldhouwwerken, schilderijen of decoratieve elementen, kan het als een monument worden beschouwd.

  Wetenschappelijke waarde:
  Sommige gebouwen worden als monument erkend vanwege hun betekenis voor wetenschappelijk onderzoek, zoals gebouwen met bijzondere constructietechnieken of materialen.

  Je woning kan behalve een Rijksmonument, ook een gemeentelijk monument zijn, of staan in een beschermd dorps- of stadsgezicht. Voor alle gelden weer andere regels.

 • Wat zijn de nadelen van een monumentaal pand?

  Het behoud en de bescherming van monumenten kunnen bepaalde beperkingen met zich meebrengen met betrekking tot renovaties en veranderingen aan het gebouw om de oorspronkelijke kenmerken te behouden.

  Voor de verbouwing of restauratie van uw monument is doorgaans een omgevingsvergunning vereist. Dit geldt bijvoorbeeld voor sloopwerkzaamheden, het toevoegen van een nieuwe uitbouw, het opnieuw voegen van een volledige gevel of het vervangen van historisch glas in een raam.

 • Wat zijn de voordelen van een monumentaal pand?

  In sommige gevallen kunnen eigenaren van monumenten profiteren van belastingvoordelen of subsidies voor het onderhoud en de restauratie van het pand. Deze financiële stimulansen kunnen de kosten van het bezitten van een monumentaal pand helpen compenseren.

  Bij Bouwadvies Mur begrijpen we het belang van het respecteren van deze bijzondere panden en hebben we uitgebreide ervaring en expertise in het begeleiden van monumentale verbouwingen.

 • Wat is bouwregelgeving en wat is bouwbesluit?

  “Bouwregelgeving” is een bredere term die verwijst naar het geheel aan wetten, regels, voorschriften en normen die van toepassing zijn op bouwactiviteiten. Het omvat verschillende aspecten van bouwen, zoals vergunningen, bouwvoorschriften, veiligheidsnormen, milieunormen, toegankelijkheidsnormen en meer. Bouwregelgeving kan variëren op basis van locatie en juridische jurisdictie.

  “Bouwbesluit” daarentegen verwijst specifiek naar een set voorschriften en normen in Nederland. Het Bouwbesluit is een document binnen de Nederlandse bouwregelgeving dat technische eisen stelt aan bouwwerken. Het heeft betrekking op aspecten zoals veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Het Bouwbesluit is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse bouwregelgeving en wordt regelmatig bijgewerkt om te voldoen aan veranderende normen en behoeften in de bouwsector.

  Kort samengevat is “bouwregelgeving” de overkoepelende term voor alle wetten en regels met betrekking tot bouwactiviteiten, terwijl het “Bouwbesluit” specifiek verwijst naar de technische eisen in de Nederlandse regelgeving.

  Bouwbesluit 2012 is de versie waarmee tot op de dag van vandaag wordt gewerkt.

  Met Bouwadvies Mur aan uw zijde hoeft u zich geen zorgen te maken over de complexiteit van de bouwregelgeving. Wij zorgen ervoor dat uw project voldoet aan alle vereisten en dat u vol vertrouwen kunt bouwen aan uw toekomstige woning of bedrijfspand.

 • Hoe vraag ik de originele bouwtekening van mijn huis op?

  Van de meeste woningen in Nederland zijn archieftekeningen beschikbaar in het gemeentelijk archief. Dit zijn vaak blauwdrukken. U kunt deze opvragen bij het online loket van uw gemeente. Binnen de Gemeente Utrecht kan je online zoeken tussen de bouwdossiers in het Utrechts Archief.

 • Wat is een constructieberekening?

  Een constructieberekening is een uitgebreid technisch rapport dat essentieel is voor de bouw en renovatie van gebouwen. Het omvat gedetailleerde berekeningen, tekeningen en specificaties die de structurele stabiliteit en veiligheid van het project waarborgen. Dit rapport bevat informatie over de materialen die moeten worden gebruikt, de krachten en belastingen waaraan de structuur zal worden blootgesteld, principedetails en veiligheidsfactoren. Een constructieberekening is bijna altijd verplicht bij het aanvragen van een vergunning, maar ook bij een vergunningsvrij bouwwerk met een constructieve wijziging is het verplicht om een constructieberekening te laten maken. Zo kan je laten zien dat je verbouwing aan alle wettelijke- en veiligheidsnormen voldoet.