Skip to main content

Een kruipruimte is een smalle, ondiepe ruimte onder de vloer van een gebouw, meestal tussen de begane grond en de fundering. Dit luik bevindt zich in woningen meestal onder de deurmat achter de voordeur. Het is een ruimte waar je vaak alleen kunt kruipen (vandaar de naam “kruipruimte”) en het dient verschillende doeleinden, waaronder:

–              Toegang tot leidingen en bekabeling: De kruipruimte biedt vaak toegang tot leidingen voor water, gas of elektriciteit die door het gebouw lopen. Dit vergemakkelijkt reparaties en onderhoud.

–              Ventilatie: Een kruipruimte kan helpen bij het handhaven van een gezonde vochtigheidsgraad onder de vloer en in het gebouw. Goede ventilatie voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming.

–              Isolatie: In sommige gevallen kan isolatiemateriaal worden geplaatst in de kruipruimte om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren.

–              Stabiliteit: De kruipruimte kan ook een rol spelen bij het bieden van stabiliteit aan het gebouw, vooral in regio’s waar de bodemgesteldheid problematisch kan zijn.

–              Kruipruimtes komen vaak voor bij huizen met een houten vloerconstructie bovenop een verhoogde fundering. Ze variëren in hoogte, maar zijn typisch laag genoeg om alleen op handen en knieën te bewegen. Het is belangrijk om de kruipruimte goed te onderhouden en indien nodig te inspecteren om problemen zoals vochtproblemen, schimmelvorming of structurele kwesties tijdig te identificeren en aan te pakken.